lørdag 21. mars 2015

Hvordan så frø

I første omgang trenger du frø, jord og noe å så i. Du trenger også vann og noe å dekke frøene til med slik at de ikkje tørker ut før de får spirt skikkelig. Eg er ingen ekspert, men har plukket opp noen tips og gjort meg noen egne erfaringer som eg vil dele. For mer detaljerte råd har biblioteket mange gode hagebøker å låne.

Minidrivhus 

Først en liten notis om minidrivhs. Du får de i mange forskjellige størrelser, med ulik mengde kammer til å så i. Eg liker best den typen eg har med 4x6kammer eller fjerne innsatsene og heller sitte inn minste størrelsen av firkantete såpotter. Ellers som nevnt under innlegget om alternative potter er også drueesker og tomatbokser o.l veldig ok spirekasser, spesielt når en sår mange små frø som en gjerne breddesår istedetfor å dille med et og et frø.

Jord

Det er mange som sverger til noe som heter "så og kaktusjord" eller egen såjord når en skal så små spirer. Jorden er finere, mindre store klumper og en får kanskje en jevner overflate til å så de små frøene. Tviler ikkje på at det er fordeler med dette, men erfaringen min sier at frøene mine både spirer og vokser like bra med helt vanlig billig jord. Om det blir en vesentlig forskjell med tiden, men det går ihvertfall fint å så frø med både "plantejord" og "grønnsaksjord" fra plantasjen og sekkene de har på europris til 3 for 99. Men - eg plukker bort de groveste bitene når eg fyller opp i såpotter. En fordel med grønnsaksjorden er at den er godkjent for økologisk dyrking. Har derfor brukt den til en god del av matplantene mine.

Sett i gang å så

De fleste frø spirer kjappere og lettere om de får stå litt varmt. Gjerne på temperatur mellom 20 og 24grader eller der omkring. Derfor låner eg gjerne baderomsgulvet vårt i perioder eller varmekabelen i en krok på vaskerommet. Det er her en trenger noe å dekke til det en har sådd i, fordi jorden kan tørke ganske fort ut i denne varmen og det tåler frøene dårlig. Men minidrivhus er ikke et must. En liten potte, rømmebeger, youghurtbeger, smørpakke e.l med litt plastfolie eller brødpose over fungerer også bra. For å finne ut hvor dypt frøene skal sås, er det en tommelfingerregel at de skal settes like dypt som størrelsen på frøet. Dvs at de minste frøene skal egentlig bare strøs på toppen av jorden. Det kan være lurt å vanne jorden først, slik at en ikkje spyler bort de små frøene når en vanner etterpå. De fleste frøpakker har greie instruksjoner her. Frø med tykt skall, f.eks blomstererter og solsikkefrø, kan det lønne seg å legge i et fuktig kaffefilter i minst en dag i forveien. Da spirer de kjappere og gjerne større spireprosent også.

Når frøene spirer


Dersom du har hatt frøene i et varmt rom/varmekabel, er det viktig å følge godt med. Så fort en ser en spire, bør den flyttes fra varmen til et litt kjøligere sted. Dette er grunnen til at eg helst vil ha frøene i seperate potter eller minidrivhus med løse kamre, slik at eg kan flytte noen om gangen. Frø spirer ikkje alltid likt, og noen trenger litt lengre tid på varmekabelen. Blir de stående for lenge i varmen mens de venter på at "resten av familien" skal spire, risikerer en veldig tynne lange spirer, for det går kjapt. Det viktigste nå er godt lys. Det er vanskelig å si akkurat hvor mye lys plantene trenger, men generelt så trenger de mer lys jo varmere det er. Det varierer også hvor kaldt plantene trives. Basilikum vil helst ikkje under 10grader f.eks. Lysrør er gode lyskilder og det rimeligste plantelyset får du ved å kjøpe et at de billigste amaturene på steder som biltema og jula. Lysrør kjøpes veldig billig på biltema. Dersom du ikkje har mulighet til å lage godt lys til plantene, bør du rett og slett vente med å så til dagene er lengre og lysere, siden årets første måneder ikkje har tilstrekkelig dagslys å tilby. Når våren nærmer seg for fullt, kan du tilby godt plantemiljø i store, lyse vinduskarmer. Fordelen er at de ikkje trenger å bo så lenge inne før de kan flytte ut da. Men noen av oss er ikkje helt tolmodig nok til å vente og noen planter, slik som paprika og chilli, trenger en litt lengre sessong enn det Norge normalt sett kan tilby at for å rekke å høste inn frukter før høsten er her, må vi tjuvstarte. 


Gjødsling


Når det gjelder frø og små spirer, skal disse IKKJE ha gjødsel. De er for små, for skjøre og tåler ikkje gjødsel ennå. Ved gjødsling for tidlig, risikerer en å svi de små, svake røttene. Vent med å gjødsle til plantene har fått etablert seg og utviklet litt mer røtter. Dessuten har jorden i seg selv en "startpakke" som holder helt i begynnelsen. Tomater vokser fort og trenger mye gjødsel, disse er natulig å begynne å gjødsle tidligere (etter 2-3uker), mens paprika gjerne ikkje trenger gjødsel før de har passert en måned gammel.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar