torsdag 26. mars 2015

Paprika i knopp

Det fine med å så paprika allerede i januar, er at nå, mot slutten av mars, kommer det tegn på at prosjektet var vellykka. Ihvertfall så langt! De mange knoppene som titter opp på plantene disse dagene, gjør at håpet om frukter til sommeren stiger.

Masse små knopper på ca 10 av plantene mine (av rundt 30) og eg oppdager nye hele tiden. Det er kjempespennende å besøke plantene når det har skjedd nye ting hver dag. Eg begynner å ane blomsterknopper på noen av tomatplantene også, men der er bekymringen min større ang hvor plasskrevene de blir. Idag flyttet 2 av 6 planter i ene kassen opp på kjøkkenet, der eg skal som et forsøk la de få stå med dagslys istedetfor plantelyset fremover. Er spent på hvordan det vil gå siden dagslyset ennå er nok endel svakere enn det eg har kunne tilbudt kunstig. Men om plantene står så tett, så blir det ikkje så mye lys som slipper igjennom jungelen uansett...

Neste år vil eg prøve å så flere sorter av både paprika og tomat, men kanskje ikkje fullt så mange planter av hver sort ;)

tirsdag 24. mars 2015

Dyrk dine egne grønnsaker - Lena Israelsson: Anbefales!

Det finnes mye bøker en kan lese for å tilegne seg kunnskap og ferdigheter for nybegynnere. Selv om internett er et hav av informasjon, i alle retninger, så kan det være greiere å forholde seg til bøker, der informasjonen er nøye stortert og presentert på en ryddig måte. Men en trenger på ingen måte ruinere seg av den grunn. Biblioteket tilbyr mange bøker en kan låne, som omhandler både dyrking av grønnsaker, såing fra frø, urter, når beskjære trær, hvilken plante hvor osv. Mitt fokus har først og fremst vært å opparbeide meg en del av hagen som er spiselig. Har også en tro på at alle kan fint dyrke litt av maten en spiser selv, ihvertfall på sommerhalvåret. Og en trenger mindre plass for å få det til enn en skulle tro. Balkongen duger!

Min favorittbok er så langt denne:
Den er for øyeblikket tom hos forlaget, men biblioteket har som regel noen eksemplar. Denne skiller seg ut fra andre bøker om dyrking eg har lest fordi forfatteren klarer å få formidlet sin enorme entusiasme over dyrking til boka si. Den er lettlest og formidler ting klart med gode bilder og den har massevis av tips til fikse løsninger som ikkje krever dyre innkjøp. Den tar utgangspunktet i en hage som ikke har drivhus og mulighetene som følger det. Dette er jo utgangspunktet til ganske mange nybegynnerhager også. Det er sjeldent en starter med et drivhus, men det er heller ikke nødvendig for å kunne ha glede av det. Smart valg av sorter og plasseringer, utnyttelse av plass, kunnskap om hva de ulike sortene trenger. Og en god porsjon entusiasme - anbefales sterkt! En sitter liksom igjen med "dette skal vi få til" etter å ha lest boka.

søndag 22. mars 2015

Superjord

Tidligere i år kom eg over et triks på youtube. En video som demonstrer noe som de kalte supersoil. Altså superjord. Prinsippet her er at en tar jorden en ellers ville brukt og tilsetter innmaten til en bleie. Ja, du hørte riktig - bleie i jorden. Hvorfor? Fordi at inne i bleien er det små kuler som kan absorbere ganske mange ganger sin egen størrelse med vann. De holder jorden fuktig over lang tid og kan gjøre at en slipper å vanne så ofte, noe som er veldig ok om en har store krukker og tørste planter. Har brukt det på noen av tomatplantene mine og det ser ut til å fungere flott. Med agurkplantene derimot opplevde eg at det ble for mye fuktig jord og jorden fikk lett muggdanning på toppen. Etter å ha økt mengden jord i forhold til bleiemasse er det bedre, så ikkje ta helt av med mengden bleiemasse. Her synes eg at en bleie er passe til ca 5liter med jord. Hvis du har lyst å teste ut selv er det jo bare å prøve seg frem med jord, bleier og vann.

Her er videoen eg refererer til:

lørdag 21. mars 2015

Hagen i mars - terassen og staudebedene

Hagen min ligger i Bergen. Her har vi hatt flere dager med fint vær, noen med nesten 10grader og sol. Det har fått de grå og triste staudebedene til å skyte fart. Nye friske blader i alle mulige grønn nyanser er på vei opp og bedene forandrer seg nesten fra dag til dag. Er koselig gå å kikke. Nå er de ikkje så store, men stor nok til å gi glede. Disse staudebedene ligger i le av hus og hekk og får ganske mye sol iløpet av dagen. Men ennå er vi tidlig på året og solen er ikkje så mange timer for dagen der. Det kommer seg. Stjernen i mars er helt klart løkblomstene som er på sitt vakreste nå.


4åringen hjalp meg i høst å plante ned masse nye løker og nå kommer virkelig resultatet av det. Det er små tuer av krokus innimellom de puslete staudene som gjør at det en legger merke til er egentlig mest de etterlengta fargene som roper om vår. Noen snøklokker kom også, men her har bare 2-3 blomstret, mye mindre enn det eg hadde venta. Må kanskje supplere litt der neste år.
Har i tillegg prøvd noen iris iår, av tidlig type. Vakre!
Den klare blåfargen skiller seg virkelig ut i omgivelsene. Herlig!

Terassekassen flinke mannen snekra til meg av resten fra materiale etter terrassen har fått litt vår også. Stemorsblomster, iris og krokus. Kommer ikkje frem på bildet, men i enden bor også jordbærplanta som gav oss så mange bær i fjor. Etterhvert kommer alle disse plantene til å måtte flytte for å gi plass til høye grønnsaksplanter. Ved siden av skal det opp en levegg, som samtidig blir klatrevegg til plantene. Her er det solrikt og lunt og kan for noen planter bli i varmeste laget. Jordbær og sukkererter levde godt her i fjor. I år er det nok tomat og agurk som får æren.
Nå som det er så fint og lyst lenge, blir det stadig vanskeligere å få ungene inn om kvelden. Spesielt de dagene det er sol. De sykler og leker og legger knapt merke til at det blir mørkt. Tidligere i uken rakk eg å finne frem lykten min og tenne FØR de var i hus, enda de ikkje var spesielt sein. Bildet under er tatt litt før 8 på kvelden
Følger opp med et innlegg siden om hva som skjer/har skjedd i mars på de andre sidene av huset, for her har vi mye prosjekter i gang og eg må ta meg en liten runde og ta litt bilder først! Morsomt at du titta innom :)

Hvordan så frø

I første omgang trenger du frø, jord og noe å så i. Du trenger også vann og noe å dekke frøene til med slik at de ikkje tørker ut før de får spirt skikkelig. Eg er ingen ekspert, men har plukket opp noen tips og gjort meg noen egne erfaringer som eg vil dele. For mer detaljerte råd har biblioteket mange gode hagebøker å låne.

Minidrivhus 

Først en liten notis om minidrivhs. Du får de i mange forskjellige størrelser, med ulik mengde kammer til å så i. Eg liker best den typen eg har med 4x6kammer eller fjerne innsatsene og heller sitte inn minste størrelsen av firkantete såpotter. Ellers som nevnt under innlegget om alternative potter er også drueesker og tomatbokser o.l veldig ok spirekasser, spesielt når en sår mange små frø som en gjerne breddesår istedetfor å dille med et og et frø.

Jord

Det er mange som sverger til noe som heter "så og kaktusjord" eller egen såjord når en skal så små spirer. Jorden er finere, mindre store klumper og en får kanskje en jevner overflate til å så de små frøene. Tviler ikkje på at det er fordeler med dette, men erfaringen min sier at frøene mine både spirer og vokser like bra med helt vanlig billig jord. Om det blir en vesentlig forskjell med tiden, men det går ihvertfall fint å så frø med både "plantejord" og "grønnsaksjord" fra plantasjen og sekkene de har på europris til 3 for 99. Men - eg plukker bort de groveste bitene når eg fyller opp i såpotter. En fordel med grønnsaksjorden er at den er godkjent for økologisk dyrking. Har derfor brukt den til en god del av matplantene mine.

Sett i gang å så

De fleste frø spirer kjappere og lettere om de får stå litt varmt. Gjerne på temperatur mellom 20 og 24grader eller der omkring. Derfor låner eg gjerne baderomsgulvet vårt i perioder eller varmekabelen i en krok på vaskerommet. Det er her en trenger noe å dekke til det en har sådd i, fordi jorden kan tørke ganske fort ut i denne varmen og det tåler frøene dårlig. Men minidrivhus er ikke et must. En liten potte, rømmebeger, youghurtbeger, smørpakke e.l med litt plastfolie eller brødpose over fungerer også bra. For å finne ut hvor dypt frøene skal sås, er det en tommelfingerregel at de skal settes like dypt som størrelsen på frøet. Dvs at de minste frøene skal egentlig bare strøs på toppen av jorden. Det kan være lurt å vanne jorden først, slik at en ikkje spyler bort de små frøene når en vanner etterpå. De fleste frøpakker har greie instruksjoner her. Frø med tykt skall, f.eks blomstererter og solsikkefrø, kan det lønne seg å legge i et fuktig kaffefilter i minst en dag i forveien. Da spirer de kjappere og gjerne større spireprosent også.

Når frøene spirer


Dersom du har hatt frøene i et varmt rom/varmekabel, er det viktig å følge godt med. Så fort en ser en spire, bør den flyttes fra varmen til et litt kjøligere sted. Dette er grunnen til at eg helst vil ha frøene i seperate potter eller minidrivhus med løse kamre, slik at eg kan flytte noen om gangen. Frø spirer ikkje alltid likt, og noen trenger litt lengre tid på varmekabelen. Blir de stående for lenge i varmen mens de venter på at "resten av familien" skal spire, risikerer en veldig tynne lange spirer, for det går kjapt. Det viktigste nå er godt lys. Det er vanskelig å si akkurat hvor mye lys plantene trenger, men generelt så trenger de mer lys jo varmere det er. Det varierer også hvor kaldt plantene trives. Basilikum vil helst ikkje under 10grader f.eks. Lysrør er gode lyskilder og det rimeligste plantelyset får du ved å kjøpe et at de billigste amaturene på steder som biltema og jula. Lysrør kjøpes veldig billig på biltema. Dersom du ikkje har mulighet til å lage godt lys til plantene, bør du rett og slett vente med å så til dagene er lengre og lysere, siden årets første måneder ikkje har tilstrekkelig dagslys å tilby. Når våren nærmer seg for fullt, kan du tilby godt plantemiljø i store, lyse vinduskarmer. Fordelen er at de ikkje trenger å bo så lenge inne før de kan flytte ut da. Men noen av oss er ikkje helt tolmodig nok til å vente og noen planter, slik som paprika og chilli, trenger en litt lengre sessong enn det Norge normalt sett kan tilby at for å rekke å høste inn frukter før høsten er her, må vi tjuvstarte. 


Gjødsling


Når det gjelder frø og små spirer, skal disse IKKJE ha gjødsel. De er for små, for skjøre og tåler ikkje gjødsel ennå. Ved gjødsling for tidlig, risikerer en å svi de små, svake røttene. Vent med å gjødsle til plantene har fått etablert seg og utviklet litt mer røtter. Dessuten har jorden i seg selv en "startpakke" som holder helt i begynnelsen. Tomater vokser fort og trenger mye gjødsel, disse er natulig å begynne å gjødsle tidligere (etter 2-3uker), mens paprika gjerne ikkje trenger gjødsel før de har passert en måned gammel.


fredag 20. mars 2015

Det lille underet - Morning glory

Det som er det beste med å så fra frø, synes eg, er å observere det lille underet som skjer hver gang et lite frø blir forvandlet til en plante! For 3 dager siden lot eg 7åringen få så for meg. Utstyrte han med en pakke briketter, slike som er laget av sammenpresset torv og et par minidrivhus som har slike felt der de passer nedi. Frøene denne gangen skal bli til en vakker plante som heter Morning Glory, med fargen Heavenly blue. Det mer proffesjonelle navnet på denne planten er Ipomoea og den kommer i mange varianter.

Før frøene ble sådd, lå de 12 timer i en skål med vann, slik instruksjonene på pakken tilsa. Allerede etter 3 dager spirer godt over halvparten av plantene og eg kjenner at dette er årets blomsterplante som eg gleder meg mest til og håper veldig at eg får til.

Idag ser spirene slik ut:
3 dager gammel Morning glory, heavenly blue
Det betyr at idag flyttet allerede disse fra varmekabelen og inn under plantelysene.
Bittelille spiren, som kanskje en dag blir veldig stor. Grunnen til at eg har valgt å så denne alt nå, selv om den kan bli ganske lang og uhåndterlig, er fordi eg gjerne vil at den skal være litt størrelse på allerede før den kommer ut på terrassen. Det betyr at eg blir nødt til å henge noen kroker i taket etterhvert og flytte de over der de skal bo. Selv om dette egentlig er en klatreplante, består mitt prosjekt i å forsøke å få de til å henge istedet. Da eg bestillte frø fra Thompson and Morgan, fikk eg med noen plantesekker til en rimelig penge. Disse heter Eezze patio og er laget i lignende materiale som de blå ikeaposene, med "luker" som plantene kan plantes inn i på siden.  Er usikker hvor mange planter som må til for å få til slik en prakt som på bildet under, men en må jo prøve, ikke sant? Bildet under er ikke mitt, men hentet fra pinterest. Søker en der på "morning glory, heavenly blue" får en opp masse bilder av denne nydelige planten.

torsdag 19. mars 2015

Handle frø!

Det finnes mange steder som tilbyr frø, både på nett og i fysiske butikker. Priser og kvalitet varierer veldig. Har fått noen favoritter og siden mine beste favoritter er nettbutikker, er det vel på tide å anbefale slik at flere kan rekke å starte sesongen innendørs!

Nettbutikker:

Impecta 
svensk nettbutikk med stort utvalg frø og jevnlig gode tilbud. Holder du deg under 350kr inkl. frakt, blir det momsfritt. Rimeligere enn de fleste norske.

Zimtrade
Botanisk verden. Selger både frø og "pluggplanter" (altså små planter som du kan dyrke frem slik du ønsker videre) En god del av frøpakkene er egentlig fra det britiske firmaet Thompson and Morgan, men instruksjoner på norsk er ofte lagt til. Om en ikkje er så avhengig av de norske instruksjonene, er det like bra å bestille de rett ifra britene. Det er dessuten en hel del kroner å spare på dette. Litt trege med utsending av pakker.

Thompson and Morgan
Engelsk firma med lang erfaring og masse kvalitetsfrø uten å ruinere seg. Noen ting egner seg nok ikkje like godt her, men det engelske klimaet er ikkje så ulikt det norske heller, så det meste går fint. De er flink til å informere om sortene de selger egner seg på friland eller drivhus og de har nesten alltid tilbud og en egen "lavprisfrø-kategori" der det er både grønnsaker og blomsterfrø å finne. De sender ganske kjapt og mine frø i år kom innen en uke herfra.

The Organic Gardening catalogue
Massevis av spennende økologiske frø. Har godt utvalg i urter. Har bestillt fra disse for første gang i år og mottok varene ganske kjapt. Det meste av salat, urter og agurker eg har i år, kommer her ifra.

Ebay
Det er massevis av frø på ebay og prisen er ofte ganske lav. Men her skal en ha tungen rett i munnen. Det finnes mye rart og mye som kommer med bilder som er sterkt photoshoppet. Kort sagt; hvis det ser for godt ut til å være sant, så er det som regel det. Men klarer en å navigere seg frem til gode selgere, kan en jo alltids spare noe. Kanskje litt vanskelig å finne ut om frøene en ønsker er egnet for norske forhold. Bortsett fra noen erteblomster og blomkarser eg bestillte i år, har eg ikkje prøvd noe herfra.

Billigfrø
Dansk side med endel veldig billige frø. Sannsynligvis noe av det rimeligste en finner. Ikkje prøvd selv, men i facebookgruppa til de hageglade (eller var det hagegale? ;) ) er det en god del som har bra erfaring herfra.

Seedaholic
Skotsk side med god kompetanse. Har ikkje prøvd frøene deres, men vet andre har med god erfaring. En stor pluss er måten de har organisert siden sin. Her er det lett å finne frem til hvilke planter som passer i hagens "vanskelige soner". Her kan du velge kategorier som "skyggefullt", "vått", "tørt" osv.

Butikker

Plantasjen - dyrt, men relativt stort utvalg

Rusta - begrenset utvalg, men veldig rimelig. Har klassiske urter og blomkarse, sukkererter og litt knask. Typiske ting for "nybegynnerhagen" og mye som egner seg godt for barn å så.

Europris - har endel frø og knoller, selv om det er rimeligt iforhold til plantasjen, ihvertfall på endel av sortene, er det ganske mye dyrere enn nettbutikkene

Matbutikker generelt: de fleste matbutikker har etterhvert et basic utvalg med frø. Helt greit om en vil gjøre det enkelt. Går rykter om at Meny har duganes priser. Ikkje sjekka selv.

(fyller på mer etterhvert)

Alternative potter

Nå er det jo tid for å så for mange og for alle som begynner med såprosjekt for første gang, uten å ha en bod eller kjeller full av potter til formålet, kan jo det hele bli litt i dyreste laget. Men det er mye som de fleste sannsynligvis har allerede i huset som kan brukes. Og har du en drill tilgjengelig, går det ganske kjapt å lage noen hull i bunnen. Sånn generelt så går det jo an å så i det meste, skåler, glass, bare et fat med jord på, serveringsbrikker osv. Men for å unngå mugg og sopp som lett kan oppstå på toppen av jord som holdes konstant fuktig, liker eg å gå over til undervanning så fort som ting har spira og røttene etablert seg. Dette krever selvfølgelig at det er hull i bunn. Uten hull i bunn kan det også lett samle seg mer vann enn planten trenger og de fleste av småplantene liker ikke å stå med føttene i vann.

Noen planter trenger også å ha litt lengre plass til å få strukket på beina/røttene sine og vil helst stå uforstyrret uten å bli pottet om. I butikken får en kjøpt noen slike lange potter som heter roottrainers. De er ganske dyre og eg har ikkje tatt meg råd til å investere i de. Istedet kommer eg til å teste ut et tips fra nettet: doruller! Nå, det er jo rimelige potter? Stappe de litt godt med jord i bunn, så litt løsere i øverste halvdelen og vips, så er de flotte roottrainers for erteblomster. Så maks 3 erter i hver. Når plantene har vokst litt, kan hele dorullen plantes rett ut i krukke eller balkongkasse. Den vil selv gå å oppløsning etterhvert. Men siden de skal rett fra dorullpotta og ut, vil det jo si at det ennå er i tidligste laget å så disse. Så erteblomstene og sukkererter står på planen ca midten av april, med plan om å få de ut før 17mai. De vokser ganske fort og flere av sortene kan gjerne sås direkte ute også, men eg er veldig klar for vår og farger, så hjelper de jo gjerne litt i gang i forkant.

En annen klassiker er melkekartonger eller juicekartonger. Lett å lage hull i og har den fordelen at de er lange, smale potter. De får en gjerne plass til i en vinduskarm og siden de er firkantet er det ofte ikke de, men selve plantene som setter begrensingene for mye en klarer å stue. Ideelle til gulerøtter. I følge en av plantebøkene eg lånte anbefalte de 6 gulerotfrø i de små melkekartongene og 9 i de store. Gulerøtter liker også best å stå uforstyrret, men melkekartonger kan også spas ned i jorden. Da skjærer en av bunnen og eg vet at endel også klipper opp siden på kartongen før de setter den forsiktig ned i jorden. Gulerøttene vil nok bryte seg ut ar kartongen når de får trangt om plassen om en ikkje hjelper de på denne måten. Eg har også plantet over noen av tomatplantene i juicekartonger, rett og slett for å få de dypere i jorden og "lure" planten til å danne røtter på mer av stilken. Resultatet er mer robuste planter med sterke stilker. Helt klart verdt det.

Minidrivhus er populært å ha som første bolig til de små frøene, men kan fort bli dyrt om en skal så mye. Men druebokser er jo minst like bra. De har alt hull i bunnen og de har tak som gjør at det er lett å lage drivhusmiljø for plantene. Dessuten får en jo noe godt å kose seg med mens en planter også. Fin bonus!

Bokser som har vert cherrytomater i, slike runde med lokk eller små firkantet er andre eksempler på fine minidrivhus fra butikken. Slike svarte plastbeger som har vert kjøttvarer i, f.eks slik som rema 1000 har frosent salt lammekjøtt i, er helt supre potter om en bare lager noen hull i. I min vokser det markjordbærplanter!

Noen liker å bruke avispapir til å lage potter. En ting en bør tenke på da er at avisene blir lett dekket av mugg når de er våte. Det er mulig å motvirke dette med et produkt som finnes i dagligvaren som gjerne brukes ved sylting og safting av bær for å unngå mugg. Altså et konserveringsmiddel. Atamon heter det. En teskje i en liter vann, oppi spruteflaske og spray på jordoverflaten og pottene. Dette trikset brukes gjerne ved overvintring av planter også, men det er et felt eg ennå har veldig lite erfaring med.

Dersom en søker på pinterest vil en få opp en mengde kreative løsninger på planting. Kan ikkje ramse opp alle her, men bruk kreativiteten så er det en god del penger å spare her.

Timian i druebeger

Tomat i juicekartong

Tomat i potte laget av en snopeboks fra jula. Laget hull i bunn

onsdag 18. mars 2015

Lille spire, tynn og lang..

Siden såprosjektene mine startet før bloggen, vil de første innleggene peke litt bakover i tid, men eg skal prøve så godt eg kan å forklare hvor eg vil alikevel. Som nevnt før så setter eg ofte de små frøene til spiring på badegulvet, på varmekabelen. Mange spirer lettere og fortere når temperaturen er på rundt 20+. Minuset er at jo varmere det er i rommet, jo mer lys trenger plantene. Taklyset som finnes på badet er langt ifra det disse små plantene trenger og de strekker seg veldig fort. Endel av tomatplantene mine ble først stående altfor lenge i varmen og med for dårlig lys. Da blir de sånn:
 (Bilde: sungold og yellow stuffer sådd starten av februar)

Eg er sikkert ikkje den eneste som har fått lange og spinkle spirer av planter. Det er kjekt at plantene vokser fort, særlig når en er litt ivrig, men en vil ikkje ha planter som er svake, tåler lite og disse skal jo tross alt også være i stand til å bære frukten sin med tiden. Så ser plantene slik ut som på bildet, er det på tide å gjøre noe!

Det aller første som må til er å få plantene bort fra varmekabelen. En bod e.l på 10-15grader er bra. Eller kanskje en litt kjølig vinduskarm et sted. Men sår du så tidlig som eg har gjort i år, vil uansett ikkje dagslys være nok. Derfor ble de hos meg flyttet inn i boden, der temperaturen ligger på ca 15grader. Lysamaturer er skrudd opp og plantene blir plassert ca 15cm fra lyskilden. Heftig belysning med andre ord.

Neste skritt er å plante de om. De må dypere i jorda. Disse tynne stilkene vil ikkje kunne bære særlig mye, men det fine med tomater er at de setter røtter oppover alt av stilken som befinner seg under jorden. I tillegg er endel av disse plantet litt for tett. Med hensikt siden eg ikkje reknet med at så mange spirte, men fikk veldig mange planter fra frøene mine.

Dersom en er varsom når en skal redde seg inn fra denne typiske nybegynnertabben, kan en forsiktig la stilken gå litt "rundt" i potta mens en fyller den opp med jord igjen, slik at nesten bare kimbladene titter opp. Dette prøvde eg med de lengste og tynneste spirene og med stort hell. De er sunne planter som er mye større nå. Stilken er etter en måned på tykkelse med en klassisk "rød/blå-blyant" og det er håp for god utvikling videre!
Yellow stuffer - en uke siden, bilde tatt for å demonstrere "alternative potter"






Velkommen til min lille hage!

Eg er 33år, gift, har 2 barn på 4 og 7år og er nylig blitt bitt av hagebasillen. I skrivende stund har boden i kjelleren gradvis forvandlet seg til å ligne mer et veksthus enn en bod! Hyllene har fått montert amaturer med lysrør og det bor ganske mange planter der som forbereder seg på å flytte ut når våren kommer for fullt. Etter at eg begynte så smått å få smaken på dette, har eg prøvd å suge til meg mest mulig kunnskap for å få det til. Begreper som "prikle", "toppe", "forkultivere", "lysgro" osv var ikkje akkurat blandt det eg tenkte mest på, men har etterhvert blitt ganske dagligdags. Badegulvet har med jevne mellomrom små minidrivhus stående på varmekabelen og eg er innom plantene flere ganger for dagen for å se hvordan de går. Galskap kanskje, men det er gøy å få det til og det er gøy å lykkes! Sommeren er ennå et stykke unna, så tiden vil vise hva avling som kommer ut av dette, men eg gleder meg til å dele prosjektet mitt. Er ingen ekspert, så det går mest etter "prøv og feil prinsippet", men det er jo det som er gøy. Har blitt endel hagebøker med hjem fra biblioteket siste månedene også. Kan anbefale noen etterhvert!

Legger ved en av de første tomatplantene som ble omplantet. Balconi red. Denne blir heldigvis ikkje så høy totalt, siden det er en ampeltomat som passer godt i balkongkasser, litt større ampler eller lignende.
Plantene som eg har sådd så langt i boden er:
- tomat "sungold"
- tomat "balconi red"
- tomat "yellow stuffer"
- agurk "Sonja"
- basilikum
- petunia surfina (egenhøstet frø fra plante eg hadde på terrassen i fjor)
- Blue pimpernell
- timian
- markjordbær
- paprika (frø fra paprika i kjøleskapet)

..og en potte med litt bladsalat som yngstemann i familien insisterte på å så ;)

Og på varmekabelen står Morning glory, heavenly blue. Nydelig plante som eg håper å få til som en ampelplante

I tillegg til disse kjøpte eg noen små stiklinger på Plantasjen for litt siden. Flere typer fuchsia, et par petunia surfina, 2 jordbærplanter, verbena, spansk margeritter. Bedre beskrivelse og bilder av disse kommer :)